מיקס ומאסטרינג
מה זה מיקס ומאסטרינג?
הקלטות של שיר באולפן מבוססות על תדרים שונים ומשתנים
של הכלים המוזיקאליים ושל יתר התכנותים שבהם משתמשים לטובת
העיבוד וההפקה של השיר. במהלך ההקלטה באולפן,
לכל שיר ישנם כמה וכמה ערוצים, שבסופו של דבר המטרה היא לאחד
את כל הערוצים לרצועה אחת שתציג את מיזוג כל הערוצים כשיר אחד ושלם.
על מנת שהרצועה הסופית של השיר תוכל להישמע כדבר הטרוגני ויציב,
כל אחד מהערוצים השונים שמרכיבים את השיר חייב להשתלב בצורה
מאוזנת יחד עם יתר הרצועות של השיר. על מנת שהמיזוג של
הרצועות השונות יהיה נכון ויוכל להעביר למאזין את חווית השיר
כפי שהמפיק המוזיקלי התכוון – צריכים לעשות מיקס.
מיקס
מיקס הוא בעצם השילוב של כל הערוצים יחד. לדוגמא: כאשר מקליטים תופים לשיר באולפן, ההקלטה נעשית בצורה מחולקת. מקליטים את המצילות בנפרד, את הבאס דראם בנפרד, וכן את כל יתר המרכיבים שנכללים במערכת התופים. כדי שבסופו של דבר כל המרכיבים הללו יוכלו להשתלב יחד ולהישמע כמו תיפוף אמיתי של מתופף, נדרשת עבודת מיקס לכל אחד מהערוצים שעליהם הוקלט החלק הספציפי של מערכת התופים.
לאחר שנעשה מיקס למצילות, ומיקס נפרד לבאס דראם, וכן לכל יתר החלקים שמרכיבים את מערכת התופים, ניתן למזג את הערוצים השונים לרצועה אחת, שבה כל הערוצים יוכלו להשתלב ולקבל את הביטוי הנכון שלהם ביחס ליתר הצלילים והכלים שהוקלטו.
לאחר שנעשה מיקס למצילות, ומיקס נפרד לבאס דראם, וכן לכל יתר החלקים שמרכיבים את מערכת התופים, ניתן למזג את הערוצים השונים לרצועה אחת, שבה כל הערוצים יוכלו להשתלב ולקבל את הביטוי הנכון שלהם ביחס ליתר הצלילים והכלים שהוקלטו.
מאסטרינג
המאסטרינג מתייחס למימד שונה לגמרי מזה של המיקס. אם המיקס מטרתו לשלב את כל הערוצים יחד לכדי רצועה אחת – מאסטרינג הוא ההתייחסות לעוצמת התדרים של הרצועה, זאת על מנת שכאשר השיר יתנגן ברדיו, או בכל מערכת שמע שונה ובעלת מאפיינים ואיכויות שונות, השיר עדיין יוכל להישמע כפי שתוכנן במהלך המיקס.
לדוגמא: באולפן הקלטות יש מערכות שמע וסאונד מצוינות. יכול להיות מצב שבו השיר נשמע מעולה במערכת האולפן, אך מאחר והתדרים (המאסטרינג של השיר) לא כוונו נכון, כאשר אותו השיר בדיוק יתנגן ברדיו, הוא ישמע גרוע מאוד.
כדי לבצע מאסטרינג לשיר חייבים ציוד טכני מותאם, ועל ידי המערכות המקצועיות שמיועדות לביצוע מאסטרינג ומדידת תדרים, יוכל הטכנאי באולפן ההקלטות לכוון את התדרים של השיר כדי שיתאימו לכל סוגי המערכות, בין אם מדובר ברדיו של רכב או במערכת קולנוע ביתית.
דוגמא נוספת לשימוש של מיקס ומאסטרינג לשיר, היא האפשרות לכווץ את כל הצלילים והכלים השונים שמוקלטים בו, לכדי דבר אחד ושלם שיכול לעמוד בניגון במערכות שונות מבלי לפגוע באיכות התוצאה הסופית. לצורך הכיווץ אולפן ההקלטות ישתמש במכשיר קומפרסור שיודע לעשות את העבודה.
אבל – ישנם אלפי סוגים שונים של קומפרסורים לביצוע מיקס ומאסטרינג, ולכל אחד מהם איכויות שונות ואפשרויות מגוונות. אולפן הקלטות מקצועי, לרוב יחזיק ציוד טכני יקר ומקצועי, וכך יוכל לספק לקהל לקוחותיו תוצאה שתישמע מעולה ותעמוד בכל הדרישות הטכניות להשמעה במערכות שונות ומגוונות.
דוגמאות למיקס ומאסטרינג שעשינו